Puretko öisin hampaita yhteen?

Kolme yleisintä merkkiä purentaelimistön toimintahäiriöistä.

Purentaelimistön toimintahäiriöt on yleisin pään ja kasvojen kiputilan aiheuttaja hammassärkyjen jälkeen. Purentaelimistön toimintahäiriöt tai TMD eli temporomandibular disorders on yhteinen nimittäjä leukanivelen, hampaiden, puremalihasten ja niihin läheisesti liittyvien kudosten häiriö- ja kiputiloille.

1. Kipua kasvoissa, niskassa ja päässä:

Pääkipu on yleisin oire. Kasvojen pistely, puutuminen ja kirvely voi myös viitata toimintahäiriöön purentaelimistössä. Näön häiriöt, kivut silmän takana tai alla voivat olla myös merkkejä jotka kertovat jonkinlaisesta häiriöstä, esimerkiksi yöllisestä hampaiden yhteen purennasta.

Ohimolihas on iso ja vahva leukoja yhteen tuova lihas, jonka suurin pinta-ala on nimensä mukaan ohimolla. Sen kiristyessä hyvin tyypillinen oire on jomottava päänsärky. Ulompi puremalihas taas sijaitsee poskessa, se lähtee poskikaaresta ohimon alta, joten sen kiristyessä hyvin tyypillisiä oireita on kipu poskessa ja ikenissä. Näiden lihasten kiinnittyminen alaleukaan voi aiheuttaa häiriöiden ilmentyessä kipua leuassa.

2. Palan tunne kurkussa

Oireet kaulan alueella on hyvin tavallisia. Leukaa avaava kaksirunkoinen alaleukalihas nostaa kiristyessään kieliluuta joka saattaa aiheuttaa palan tunnetta kurkussa. Myöskään kipu nielaistaessa ei ole aivan tavatonta. Oireet voivat olla vahvimmillaan aamulla herätessä mikäli oireiden aiheuttaja on yöllinen hampaiden yhteen purenta. Oireiden alkuvaiheessa tilanne saattaa hyvinkin normalisoitua päivän aikana, kun alue rentoutuu. Pitkään jatkuessa oireet saattavat provosoitua myös päivällä ja purentaelimistö ei pääse rentoutumaan missään vaiheessa. Enenevissä määrin esiintyy myös hampaiden yhteenpurentaa päiväsaikaan.

3. Tinnitys tai humina korvassa 

Leukanivelen sijoittuminen hyvin lähelle korvakäytävää aiheuttaa TMD oireistossa vaikutuksia myös korvaan. Tyypillisiä oireita korvassa on tinnitys, humina, korvakipu ja/tai ”vettä korvassa.” Korvan oireet voivat olla hyvin samantapaiset kun korvatulehduksessa, kuten moni oireista kärsivä on sitä kuvaillut.

Pitkään jatkuessaan vaiva saattaa aiheuttaa häiriöitä tasapainoelimessä ja asiakas saattaa kokea jopa huimausta.

Tiesitkö että toimintahäiriöihin voidaan vaikuttaa hieromalla?

Oireet helpottaa hieromalla. Asiakkaan kokemien vaivojen huolellinen selvitys on erittäin tärkeää onnistuneen hoidon varmistamikseksi. Ensimmäisellä hoitokerralla tarjoan akuuttia apua, mutta pidemmällä hoitojaksolla on mahdollista saavuttaa pysyviä vaikutuksia. Haastavat TMD-oireet voivat vaatia intensiivisen hoitojakson, jotta tilanne helpottaa.

Joko kävit lukemassa kuinka itse päädyin hoitamaan purentaelimistön toimintahäiriöitä? Jos et vielä ehtinyt, pääset tutustumaan aiheeseen tästä.

-Samuli