Hyvinvoinnin peruslähtökohta

Kirjoitin jokunen viikko sitten blogin arjessa jaksamisesta. Joku lukija ehkä saattoi huomata, että tekstissä ei ollut yhtään laihdutus ohjetta, treeniohjelmaa tai ruokavaliota. Ai miksi ei ollut? Koska mikään näistä ei ole peruslähtökohta hyvinvoinnille. Yhtään vähättelemättä valtamediassa jaettavia ”tämä asia sinun pitää tietää laihduttamisesta” tyyppisiä ohjeita tai kuukauden kestäviä ”neljässä viikossa bikinikuntoon” valmennuksia, niin mun näkemys hyvinvoinnista on erilainen. Ei toki niin mediaseksikäs tai liiketoiminnan kannalta tulosta tekevä.

Hyvinvoinnin korkoa korolle -periaate

Suurimmalla osalla meistä itsekuri riittää muutaman viikon. Lyhyellä puristuksella saa lyhyt kestoisia tuloksia, jos niitäkään. Aikaa kestäviä tuloksia ei siis rakenneta itsekurin varaan. No, Samuli kerropa nyt, miten sitten jos ei itsekurilla? Minä kerron. Miksi kehoitin edellisessä hyvinvointia koskevassa blogissa korjaamaan esimerkiksi ensimmäisenä unen? Tässä toimii ns. Hyvinvoinnin korkoa korolle -periaate. Sijoitus maailmasta tuttu korkoa korolle, jossa pikkuhiljaa sinne hyvinvointi pankkiin sijoitetut asiat alkaa ruokkia toisiaan.

Hyvinvoinnin korkoa korolle: 

  • Hyvin levänneenä teet parempia valintoja ravinnon suhteen.
  • Hyvin levänneenä ja ravitsevasti syöneenä liikunnan harrastaminen on paljon mielekkäämpää.
  • Mielekäs liikunta ja ravitseva säännöllinen ruoka parantaa unen laatua.
  • Hyvin levänneen, ravitsevasti syöneen ja mielekkäästi liikkuneen kehon mieliala kohoaa.
  • Hyvin voiva mieli tekee automaattisesti valintoja, jotka palvelee hyvinvoivaa kehoa.

Arjessa jaksaminen on paljon kiinni ajatustemme asennosta. On mahdotonta pitää ajatus kirkkaana mikäli olemme nukkuneet huonosti, syöneet miten sattuu ja liikkuneet tuskin ollenkaan. Ajatus on suppea ja näemme pelkän umpikujan sen sijaan että näkisimme mahdollisuuden. On tärkeä pitää kehosta huolta jotta mieli voi hyvin.

Korjaa yksi asia kerrallaan

Korjaa yksi asia kerrallaan. Ei ole väliä mikä on oma kompastuskivesi, tärkeintä on tiedostaa se. Valitse yksi asia, aloita siitä. Itsekuria tarvitaan, mutta hetken, välillä. Opettele hyvinvointi tavaksi, pikkuhiljaa. Kukaan ei muista, eikä ketään kiinnosta vuonna 2030 olitko rantakunnossa 2019. Ota huomioon kokonaisuus. Rantakunto tulee itsekseen näiden edellä mainittujen asioiden summana. Tylsää, mutta totta. Ota prioriteetiksi jaksaminen ja hyvinvointi. Ne ruokkii itsekseen rantakuntoa hyvinvoinnin korkoa korolle -periaatteen mukaan. Sitäpaitsi, ne on isolle osalle meistä kuitenkin lopulta paljon motivoivempia kun rantakunto. Haluatko olla virkeänä rantakunnossa loppuelämäsi vai kuukauden päästä väsyneenä pari viikkoa?

Anna siimaa!

Tämä on tärkeä!  Monilla meistä itsekurilla aloitettu nälkäpaasto, treeniohjelma tai molemmat päättyy siihen, että syödään kerralla koko jääkaappi tyhjäksi pakkauksineen päivineen eikä liikuta enää ollenkaan.

Kaikille tulee viikkoja jolloin treenit jää väliin, unet huonoksi ja tulee syötyä monta päivää miten sattuu. Silloin usein ajatusten asento on: -Mitä väliä enää – nyt se mun kuuri meni kun herkuttelin pari päivää koska oli p*ska viikko töissä. On totta, että se voi kaataa neljän viikon #kesäkuntoon2019 -haasteen. Mutta mikäli on kysymys hyvinvoinnista kokonaisuutena, niin kysy itseltäsi nämä:

  1. Pysähtyikö maapallo kun söin sen jäätelöpaketin?
  2. Lakkasiko homo sapiens olemasta kun jätin ne treenit väliin?
  3. Aiheutinko maailman laajuisen talouskriisin nukkumalla huonosti?

Mikäli näihin kysymyksiin vastaus on kieltävä, et ole tehnyt mitään peruuttamatonta. #Hyvinvoivaksiloppuelämäksi -haasteen kannalta ei ole mitään valtakunnan merkitystä jäikö treenit välistä tai söitkö paketin jäätelöä ja suklaalevyn joka päivä yhden viikon ajan. Ei sitten minkäänlaista. Kokonaisuus ratkaisee, jatka mihin jäit, yksi asia kerrallaan.

Mitä se hieroja nyt minusta miettii?

Kun hyvinvointi repsahtaa. Ihmisille syntyy helposti ajatus ”mitä se salin omistaja nyt ajattelee kun en oo taas käynyt?” Tai ”mitä se hieroja nyt miettii kun en ole varannut uutta aikaa, kehtaanko mää enää?” Pitäkää kahvoista kiinni, tässä tulee maailmaa järisyttävä vastaus tähän kysymykseen: -Ei ajattele yhtään mitään. Ja vaikka ajattelisi, mitä väliä? Jos tämän tyyppinen ajattelu on tuttua, palaa takaisin edellisessä kappaleessa mainittuihin kolmeen kysymykseen. Sen jälkeen lue seuraava:

-Salin omistaja, hieroja, personal trainer, kuka tahansa yrittäjä on iloinen nähdessään sinut taas ja saada olla avuksi. He ovat ihmisiä myös. Mikäli olet itse autonkorjaaja, kysy hierojalta hävettikö häntä mennä autohuoltoon kun taas kerran oli öljy loppunut vaikka edellisellä kerralla sovittiin että hieroja huolehtii että autossa on öljyä, ja taaskaan ei ollut. Tai jos olet kampaaja niin kysy salin omistajalta, miksi hänen hiuspohja on aivan kamalassa kunnossa vaikka edellisellä kerralla sovittiin että hän huolehtii hiuspohjastaan, eikä taaskaan huolehtinut.

Hieroja miettii kun varaa autohuoltoon ajan, että kehtaanko mennä enää? Hän kysyy itseltään ”Pysähtyikö maapallo vaikka en lisännyt sitä öljyä?” Niin…hän soittaa autohuoltoon.

Huom! Em. Tapaus on täysin hypoteettinen ja tarinan hieroja on yks mun tuttu jonka nimeä en nyt viitsi sanoo.

Hyvinvoinnista pitää saada nauttia

Olemme kaikki ihmisiä, paitsi jos olet koira joka osaa lukea hyppää tämä yli. Anna siimaa itsellesi. Hyvinvoinnista pitää saada nauttia, pitää saada syödä jäätelöpaketti silloin tällöin jos tekee mieli. Kokonaisuus ratkaisee. Kun peruspalikat, hyvinvoinnin peruslähtökohta on kunnossa, paketti jäätelöä palvelee tarkoitusta ihan yhtä paljon kun kyykkytreeni.

Pidä huolta itsestäsi

Pidä huolta itsestäsi. Lupaan, että elämästä nauttimisen tunne kertaantuu moninkertaiseksi kun voit hyvin. Pidä huolta fyysisestä kehostasi, liiku, käy hieronnassa, tee kehonhuolto harjoitteita. Nämä laskee stressitasoa ja voit paremmin. Treenit maistuu kun nukut hyvin, eikä kroppaa kolota. Jos alkuviikosta on treeni jäänyt välistä ja mietit, teenkö huoltavan harjoitteen vai menenkö salille kyykkäämään. Tee huoltava harjoite. Laske se liikuntasuoritteeksi mikäli pidät kirjaa. Neuvon asiakkaitani tässä erittäin mielelläni. Saat kehonhuolto harjoitteesta lihaskuntoa edistävän yllättävänkin helpolla, et tarvitse mitään välineitä ja aikaakin vain puolisen tuntia. Ajattele laatikon ulkopuolelta ja anna itsellesi siimaa.

Muista, hyvinvoinnin peruslähtökohdat kuntoon. Jos voit rehellisesti antaa itsellesi hyvinvoinnista arvosanan 7, ollaan jo todella pitkällä. Jatka samaan malliin aikaa myöten hyvinvoinnin korkoa korolle periaate huolehtii loput.

-Samuli