Uneen panostaminen – vaikutukset TMD oireisiin

Miksi riittävä uni on meille niin tärkeää kirjoitin aiemmin blogissa otsikolla Uni, siihen pääset tästä. Tässä blogissa taas käsitellään sitä, kuinka uni olisi rauhallisempaa ja sitä kautta myös laadukkaampaa. Lähestyin aihetta yöllisen hampaiden yhteen purennan kautta. Kannustan toki kaikkia lukemaan vaikka et yöllä narskuttelisikaan hampaitasi – tekstissä perusteluineen miten uneen voisi omalla toiminnallaan panostaa ja tuon edellä mainitun linkin takaa löytyy kokonainen teksti miksi näin kannattaa todellakin jokaisen tehdä.

Jos pitää valita yksi asia

Jos pitäisi valita yksi yksittäinen asia mikä vaikuttaa siihen etten esimerkiksi itse jäystä hampaita yhteen yöllä ehkä niin lujasti on illan rauhoittaminen. Kokeiltiin tätä myös muutaman mun IG seuraajan kanssa taannoin loppukesästä ja olen kokeillut sitä myös muutaman mun asiakkaan kanssa jonka kanssa meillä on jo pidempi hoitosuhde takana ja mukana on säännöllinen hoitojakso hieronnassa sekä kotihoito-ohjeena toteutettavat harjoitteet. Tulokset on meidän kaikkien kohdalla ollut tosi hyviä. Eli mitä tehtiin ja miksi?

Rauhoita ilta

Lähdettiin rauhoittamaan meidän iltaa. Olen itse tehnyt tätä jo kauemmin ja halusin testata toimiiko se myös muilla joten keräsin pienen ryhmän IG seuraajista vapaaehtoisia, jotka antoivat kiireisestä arjestaan jokainen kaksi tuntia kullekin päivälle viikon ajan. Kokeilusta meille käteen jäi valtava määrä oppia ja mikä nousi kaikkein eniten esiin oli illan viimeisen tunnin rauhoittaminen. Rauhoitettiin monenakin iltana kaksikin tuntia ja tämä onkin se mitä itse teen kotona. Eli menen järjestäen puolen yön aikaan nukkumaan joka päivä. Klo 22.00 tapahtuu seuraavaa: Jätän puhelimen lipaston päälle äänettömälle johon olen laittanut aamun herätyksen valmiiksi, sen jälkeen sinä iltana siihen ei enää kosketa. Käytän viimeiset tunnit johonkin muuhun, yleensä piirtelyyn, värittelyyn, kitaran soittamiseen ja lukemiseen. Musiikki rauhoittaa, niin sitä tekee myös värittäminen ja lukeminen.

Kokeile jättää puhelin ja padi joka tapauksessa iltatoimistasi pois, vaikka sinulla ei olisikaan kahta tuntia aikaa vain rauhoittua. Jopa tv ilman kännykän läsnäoloa on jo askel parempaan. Seuraavassa kappaleessa kerron miksi.

Infromaatiotulva

Miksi puhelin tai tabletti sitten vaikuttaa negatiivisesti aivoihin? Jossain vaiheessa puhuttiin paljon sinisestä valosta ja sen vaikutuksesta. Varmasti osaltaan vaikuttamassa myös se, mutta itse pidän merkittävämpänä SoMe selaamista ja iltapäivälehtien otsikko tulvaa joissa molemmissa tuuttaamme aivoihin jatkuvasti hallitsemattomasti lisää informaatiota eikä niillä ole aikaa järjestellä sitä eikä aikasemmin hankittua uutta tietoa jota ympäristö jatkuvasti niihin syöttää. Kun puhelimen sijaan piirrät tai värität, olet keskittynyt ja toimit järjestelmällisesti. Ajatuksesi ei harhaile etkä vaadi niiltä liikaa. Vapautat kognitiivisia voimavarojasi ja aivoilla on aikaa järjestellä tietoa ja tunteita. Luova työskentely on ihmislajille luonnollista, saat lyhyessä ajassa paljon aikaseksi ja lopputuloksen näet heti. Nämä kaikki on aivoille helppo ymmärtää. 

Kirjan lukeminen uutisten sijaan toimii siksi, koska teksti käsittelee yleensä hyvin pitkään samaa aihetta eikä hypi asiasta toiseen koko ajan. Hyvä kiinnostava kirja vie ajatukset mukanaan pois arjen kiireestä kun taas uutisten lukeminen, varsinkin niiden huonojen saattaa saada olosi huolestuneeksi ja palauttaa ajatuksesi arjen stressiin josta nyt olisi aika palautua.

Miksi keho elää leuallamme?

Entä miksi keho sitten elää öisin leuallamme tätä informaatio tulvaa? Yksi selitys mitä käytämme löytyy evoluutiossa. Nyky ihmisen elintavat on muokkaantuneet verrattain erittäin lyhyessä ajassa. Kehomme evoluutio ei ole ehtinyt mukaan. Tuhansia vuosia tällaiset ärsykkeet aivoillemme on tarkoittaneet hengenvaaraa kuten sapelihammastiikerin hyökkäystä tai ainoasta ravinnonlähteestä kanssasi taistelevaa Neandertalin ihmistä. Ainoa tapa millä niistä on voinut selvitä on ollut taistella vastaan tai paeta. Keholle on ollut tarpeellista valmistaa se pakenemaan tai taistelemaan kaikilla voimilla, lihasjännitys kasvaa ja leuat valmistautuu puremaan tai pitämään kiinni. Ennen tällainen vaara on kestänyt hetken, jonka jälkeen keholla on ollut aikaa palautua jos se on jäänyt henkiin. Nyt altistamme jatkuvalla informaatio tulvalla aivomme reagoimaan jotta olemme valmiit vastaanottamaan jotain mikä uhkaa viedä henkemme. Mikä on ironista, niin yhtä varmasti pitkittynyt stressi vie sen kun aikoinaan vihainen sapellihammastiikeri.

Tylsyys on tunne siinä missä ilo tai surukin

Myönnän, että pari tuntia ilman puhelinta voi synnyttää monta tylsää hetkeä, mutta nekin kuuluu ihmisen elämään. Älä katkaise niitä, tylsyys on tunne siinä missä ilo tai surukin ja nämä kaikki kuuluu ihmisen elämään. Tylsyys saattaa sitäpaitsi synnyttää jotain uutta ja mahtavaa – toisin kun ennen olemme ajatelleet – kun meillä on tylsää aivomme ei suinkaan lepää vaan työskentelee täysillä. Tylsyyden on tutkimuksissa todettu lisäävän luovuutta. Nauti siis myös tylsyydestä ja rauhoita ilta. Ainakin se on kokeilemisen arvoista, ei vaadi paljon. Tähän mun kokeiluun osallistuneilla SoMe seuraajilla ja asiakkailla kokeilusta jäi kaikille mukaan jotain millä laskea kehon kierroksia. Eli isolla todennäköisyydellä tämän kaltainen ajattelu voisi toimia sinullakin.

-Samuli