Naama puutuu – mutta se ei oo sun vika!

Viime aikoina olen sattunut mm. SoMessa paikalle, kun on keskusteltu TMD eli purentaelimistön toimintahäiriöiden oireista. Kirjoitin oireista jo aiemmin blogin, siihen pääset tästä. Tämä teksti käsittelee enemmin ajatusta mun oman hoitamisen takana, pohjaan sen omiin kokemuksiini oireista ja tähän astiseen kokemukseeni oireiden hoitajana mun asiakkaiden kanssa ja listaa mikä on ehdottomasti tärkein asia kun vastaanotolle tulee TMD oireista kärsivä asiakas. 

Kipua kasvoissa

Purentaelimistön toimintahäiriöiden oireisiin liittyy todella usein erilaisia kasvojen kiputiloja, kivut hampaissa ja ikenissä jne. Näille on helppo antaa selitys, purentalihakset sijaitsevat ympäri päätä kiinnittyen eri kallon osiin kasvojen, ohimon ja leuan alueelle sekä kieliluuhun ihmisen kurkkuun. Hampaita yhteen purressa elimistö kuormittuu ja jännittyy. Yksipuolinen ja hyvin voimakas toistuva kuormitys saa lihakset ja niiden kiinnityskohdat aiheuttamaan kipua.

Muut oireet on sitten aivan kun Intialainen liikenne. Ikinä et tiedä mitä vastaan tulee. Käypä hoito on hienosti listannut oireet ja suosituksen hoidoista, tuntuu valitettavasti vain siltä, että muutamia vuosia sitten rakennetut ohjeet on auttamatta käyneet vanhaksi. Oireille on hyvin vaikea antaa mitään tarkkaa diagnoosia pelkästään kliinisesti tutkimalla tai jos joku sellaisen antaa, ollaan vedetty mutkat liian suoriksi. Joku hypoteesi on hyvä tehdä ja ihmiselle on tärkeä myös kuulla ettei kyse ole mistään hengen vaarallisesta vaikka olo saattaa joskus helpostikin viitata johonkin vastaavaan kun on kysymys TMD oireista. Oireet voi nimittäin olla pahimmillaan erittäin kivuliaat ja hyvinkin tuntuvat. Joku on joskus leikkisästi sanonut ”kun vika on päässä, sen ei tarvitse olla iso” en ota alkuperäiseen tarkoitukseen sen enempää kantaa, mutta tmd oireista puhuttaessa allekirjoitan tämän kuitenkin.

Huimaa ja näön häiriöt

Tuntopuutokset ja huimaus yms. On syytä tutkituttaa lääkärissä ja tarvittaessa kuvata pää sekä konsultoida neurologia, mikäli näistä ei löydy mitään oireita selittävää, suosittelen ehdottomasti hierontaan hakeutumista. Olen törmännyt omalla toistaiseksi vielä hyvin lyhyellä uralla selittämättömään jatkuvaan huimaukseen, yhtäkkiseen silmien pimenemiseen eli näön häiriöihin, kuulon alenemiseen ja muihin korvaoireisiin, kasvojen puutumiseen, silmän nykimiseen, käsien puutumiseen jne. + ihan varmasti kaikkiin käypä hoidon sivuilla listattuihin oireisiin. Näihin kaikkiin saatiin positiivinen vaikutus seuraavassa kappaleessa kuvatulla tavalla. Toiset saa avun pidemmäksi-, toiset lyhyemmäksi aikaa. Palaan tähän hetken päästä tarkemmin.

Purentalihasten hieronta

Käytän omien asiakkaideni kanssa hierontaa, nivelkäsittelyä, joogaa, jumppaa, kotihoito-ohjeita aina rentoutusohjeista ihan kotona tehtäviin hierontaohjeisiin. Olen muuttanut tässä ajan kuluessa omaa hoitamista sellaiseen suuntaan, että kun vastaanotolle tulee TMD oireista kärsivä asiakas, jätän tutkimisen vähemmälle ja kuuntelen asiakkaan kertomuksen, jonka perusteella teen päätöksen hoidosta. Hoito noudattelee kuitenkin tiettyä kaavaa siksi, että TMD oireista kärsivä saa aina parhaan avun, kun käsitellään poikkeuksetta selän alueelta rintarangan alue ja hartiat sekä niska huolellisesti, jonka jälkeen kasvot, pää, kaula, solisluuta ympäröivät kudokset, leukaa liikuttavat purentalihakset sekä kaularanka. Oli oireet tai suun liike millainen tahansa, en tuijota enää pelkästään niitä, pyrin vapauttamaan yläkehon alueelta niin pinnalliset kun syvät fascia kudokset kun myös ehdottamaan keholle otteillani, että ”jännitystila on turha, päästä vain irti.” Enää en välitä mikä lihas tai kudos juuri tämän asiakkaan oireet aiheutti, pääasia että tilanne helpottaa, mekanismi sen taustalla on täysin epäolennainen asia. 

Hoitokertojen edetessä pahimpien oireiden helpottaessa mukaan ottamalla myös äänentuottoon liittyvät rakenteet, selkäranka, kylkiluut ja vatsan alue, saadaan yleensä tilannetta helpotettua jo pidemmäksi aikaa. Mutta:

Älä hei stressaa!

Joskus pahimmat oireet uusiutuu jatkuvasti ja niiden hoitaminen kestää ja manuaalinen hoito junnaa paikallaan ja tarkoitus on vain pitää asiakkaan olo siedettävänä, valitettavasti. Joskus elämäntilanne vain on sellainen, ettei varsinaiseen aiheuttajaan ole mahdollisuutta sillä hetkellä vaikuttaa ja paras apu on se hetken helpotus minkä joku muu tarjoaa. Siitä ei ole syytä potea huonoa omaatuntoa tai syyllisyyttä, se on sulle nyt tällä hetkellä se millä sun tilannetta hoidetaan. Silloin ohjeet koskien aiheuttajaa saattaa kuulostaa samalta, kun joku ehdottaisi stressaavalle ihmiselle ohjeeksi ”älä stressaa”. Lisää tästä pääset lukemaan mun blogista Ihan tavallinen arki ja elämä on sitä parasta elämää. 

Asiantuntijaa kannattaa kuunnella

Mulla on vuosien kokemus myös asiakkaana manuaaliterapiasta, erilaisista käsittelyistä. Joskus kokeiltiin jopa autonomisen hermoston tasapainottamista manuaalisella käsittelyllä koskematta purentalihaksiin kun purentalihakset oireili – no ei auttanut, itseasiassa ei auttanut yhtään. Mun elämäntilanne on nykyään hyvin hyvin seesteinen, nukun pitkiä yöunia, liikun, ulkoilen, saan tehdä sellaista työtä mitä ihan oikeasti aidosti rakastan tehdä, herään aamuun 95% aina onnellisena ja 100% vähintään tyytyväisenä. Silti valitettavasti mun on kerrottava, että aika ajoin puren hampaita yhteen. Teen aika paljon töitä sen eteen etten purisi, heiluttelen leukaa, rauhoitan mun illan ilman elektronisia laitteita ja olen opetellut olemaan stressaamatta. Elämänkatsomukseni on suurin piirtein – ei edes päivä kerrallaan – vaan enemmänkin että puoli päivää kerrallaan. Silti puren hampaita yhteen. En kärsi enää onneksi kovin pahoista oireista ja olen elämässäni ollut myös aikuisiällä kaksi vuotta käytännössä oireetta ja pärjännyt ilman manuaaliterapiaa. Mutta esimerkiksi tälläkin hetkellä käyn säännöllisesti hieronnassa. Mun täytyy käydä, ajattelen siitä että toisilla on välillä alaselkä kipeä, toisilla niska, mulla ei ole näistä kumpaakaan. Mun ongelma on jäykät leuat. Niitä pitää välillä hoidattaa, oma panostus ei kaikesta huolimatta riitä. Haluan olla tässä rehellinen. Toki, ilokseni voin kertoa, että oireet on hyvinkin siedettävät, eikä missään tapauksessa vaikuta juurikaan mun elämään jos ollenkaan, ne pysyy poissa kun annan oireeni säännöllisesti jonkun toisen käsiin. Myös tästä syystä, ihan ehdottomasti tärkein asia, minkä tmd oireita hoitava ammattilainen voi tehdä, on kuunnella asiakasta ja mitä hänellä on kerrottavana. Emme hoida tilastoja, tutkimuksia tai röntgen kuvia, aina ihmistä. Jokainen on itse oman kehonsa asiantuntija. Asiantuntijaa kannattaa kuunnella.

-Samuli