Tiesitkö tätä hierojan työstä?

Edellisessä blogissa uimme syvissä vesissä palautteen ympärillä, joten päätin kerätä tähän blogiin vähän kevyempää asiaa. Tiedossa siis Tiesitkö tätä hierojan työstä? -osio, pientä knoppitietoa hierojan työhön liittyen.

Suurin osa hierojista toimii yrittäjinä tai kevytyrittäjinä ja ovat näin ollen töissä enemmän tai vähemmän itsellään.

Onko hierojani laillistettu?

Koulutettu hieroja on nimikesuojattu ammattinimike. Koulutettu hieroja nimikkeellä toimiva on aina terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on valviran lupa toimia sekä hänen toimintaa säätelee terveydenhuoltoalaa koskeva lainsäädäntö. Urheiluhieroja tai hieroja eivät taas ole nimikesuojattuja ja näillä nimikkeillä voi toimia ilman että on suorittanut alaan liittyvän tutkinnon. Monet Koulutetut hierojat saattaa myös käyttää näitä nimikkeitä, eikä nimikkeen käyttö tarkoita välttämättä että ei olisi suorittanut alaan liittyvää koulutusta/tutkintoa. Mikäli epäilet onko hierojasi ”laillistettu” voit aina tarkistaa tiedon valviran ylläpitämästä terveydenhuollon ammattihenkilöiden julkiterhikki rekisteristä tai jos hierojasi käyttää nimikettä koulutettu hieroja, on hän myös näin ollen laillistettu.

Kun käytät koulutetun hierojan palveluita, on hierojalla aina voimassa oleva potilasvakuutus, vakuutusta ei myönnetä ilman hyväksyttyä tutkintoa. Koulutetun hierojan toiminnasta lisää myös koulutettujen hierojien liiton sivuilla.

Kuinka kauan hierojakoulu kestää?

Hierojaksi opiskellaan keskimäärin noin vuosi. Vuoden aikana suoritetaan tutkintoon valmistava koulutus. Koulutusta seuraamalla opiskelija saa vähintään tutkinnon läpäisyyn tarvittavan koulutuksen. Oppilaitoksesta riippuen voidaan vuoden aikana painottaa myös muuta osaamista. 

Hierojan opiskeluun kuuluu anatomia – luut, lihakset, nivelet, hermot – fysiologia, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, hieronnan teoria, hieronnan käytäntö, fysikaaliset hoidot ja yrittäjänä toimiminen. Oppilaitoksesta riippuen voidaan näiden lisäksi painottaa esimerkiksi urheilijan lihashuoltoon liityvää osaamista, valmennustiimissä toimiminen, urheiluvammat, venyttelyn ja lihashuollon ohjaus, passiiviset venytykset, yms.

Tutkintoon valmistava koulutus ei välttämättä takaa alalla pärjäämistä ja olenkin sanonut koulutusta harkitseville, että omalla ajalla opiskeluun kannattaa varata aikaa. Läsnäolo koululla ei riitä, vuosi on lyhyt aika omaksua erittäin laaja kokonaisuus.

Monet hierojat pitääkin ammattitutkinnon suorittamista ikään kuin alalle ovet avaavana ja jatkavat erikoistumisopintoja usein jo välittömästi tutkinnon suoritettuaan. 

Hierojan palkka – paljonko hieroja tienaa?

Olisi varmasti tätä asiaa miettiville hienoa ladata tähän suorat luvut euromääräisinä, mutta valitettavasti myös minä sanon tämän vanhan lattean totuuden: Asia ei vaan ole näin yksinkertainen. Kerron tässä luvussa kuitenkin suuntaa antavan esimerkin, kun ensin pohjustan ajatuksen. Mikäli sua kiinnostaa ainoastaan paljonko se Samuli laittaa teoriassa hilloo rintataskuun, voit scrollata siihen kohtaan tätä lukua, missä on paljon numeroita. Mikäli taas sua kiinnostaa faktat sen takana, lue tarkkaan ensin seuraava:

Kuten johdannossa yllä kirjoitin on suurin osa hierojista itsenäisiä yrittäjiä. Omien tulojeni tähän lataaminen ei taas kerro otsikon kysymykseen vastausta, koska oma liikevaihtoni koostuu myös luennoista sekä oppituntien pitämisestä eikä näin ollen kokonaan koostu asiakasvastaanotosta. Annan esimerkin, noin kahdeksan tunnin työpäivän aikana, riippuen aikojen pituudesta ehtii vastaanoton läpi mennä 5-6 asiakasta. Tähän tottakai lisätään yrittäjyyteen liittyviä muita velvoitteita, joten ”työpäivä” saattaa tällä asiakasmäärällä venähtää noin 10 tuntiseksi. Kutsunkin yrittäjyyttä enemmän elämäntavaksi, kuin ammatiksi. Annan kuitenkin nyt esimerkin:

Jos yhden työpäivän aikana vastaanoton läpi menee viisi 60min asiakasta, viisi päivää viikossa ja 46 viikkoa vuodessa. (Lomat, sairaslomat, pyhäpäivät jne.) Tampereen ympäristössä keskituntihinta vois olla noin 43€/tunti.

5 x 43 = 215/päivä 

215 x 5 = 1075/viikko

1075 x 46 = 49 450/vuosi

49 450€ vuodessa miinus yrityksen kulut, jonka jälkeen maksetaan verot.

JOS lasketaan, että yrityksen pyörittämiseen vuodessa kuluu n. *10 000€ ja maksat veroa noin 25%, nettoaa hieroja vuodessa **30 000€, eikö niin?

*Yrityksen kulut on hyvin tapauskohtainen.  **Koulutettu hieroja, jolla on valviran myöntämä lupa toimia, on vapautettu arvonlisäverolain pykälän 34§ mukaan terveydenhuollon ammattihenkilönä maksamasta arvolisäveroa. Tämä ei siis koske hierojia, joilla ei ole valviran myöntämää lupaa toimia tai hyväksytysti suoritettua tutkintoa.

Eli summa summarum, tarkan markan yrittäjänä voi vaikuttaa tuloihin nipistämällä kuluista ja ahkerana hierojana taas tekemällä pidempää päivää tai kuuden päivän viikkoa. Terveydenhuoltoalaa koskeva lainsäädäntö määrittää toki joitain juoksevia pakollisia kuluja joihin ei itse voi vaikuttaa. Jos mietit miten mä nään työelämän, pääset tästä edelliseen blogiin hyvinvoinnista ja mukana lopussa myös mun ajatuksia työpäivän pituudesta.

Viisi kohtaa – mitä hierojalta vaaditaan?

Mun vinkit mikäli suunnittelet hierojaksi ryhtymistä:

  1. Haluat ymmärtää ihmiskehon toimintaa
  2. Pidät erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta
  3. Anatomia ja fysiologia on niin kiinnostavia aiheita, että niihin on pakko päästä tutustumaan hinnalla millä hyvänsä
  4. Intohimo yrittäjyyteen – kyky sietää yrittäjyyteen liittyvää epävarmuutta
  5. Halu oppia uutta ja kehittyä jatkuvasti

Näillä pääset alkuun. Työ ei ole kevyttä, mutta erittäin palkitsevaa. Vastaanotoltasi harvoin lähtee kukaan pahalla päällä ja saat tavata jatkuvasti ihan mahtavia tyyppejä. Suurin osa hierojista on yrittäjiä, yrittäjyys tuo mukanaan ison vastuun mutta vastapainoksi aivan valtavan määrän vapautta. Näin ollen kuitenkaan hierojan työ ei enää ole sellainen ammatti johon ajaudutaan. Jos olet epävarma onko yrittäjyys tai anatomia sun juttu. En suosittele. Muuttuva maailma vaatii jatkuvasti aina enemmän ja enemmän myös hierojilta.

MUTTA!

Jos tykkäät ihmisistä, haluat olla avuksi ja yrittäjyys tuntuu omalta jutulta, en keksi mitään muuta parempaa ammattia. Mä en tekis mitään muuta näin mielellään.

-Samuli