Onko hierojan tehtävä vain hieroa?

Kurssikavereiden WhatsApp ryhmään ilmestyi linkki blogitekstiin, jossa kirjoittaja (itsekin hieroja aiemmalta koulutukseltaan) oli blogissaan sitä mieltä, että hierojan tehtävä on vain hieroa. Ymmärrettävästi tämä herätti kanssa opiskelijoissa tunnereaktioita, varsinkin kun tekstissä kerrottiin mitä hierojat osaa ja mitä ei osaa. En itse ole kovin provosoituvaa tyyppiä, mutta teksti herätti mut miettimään mikä sitten on mun tehtävä hierojana, jos se ei ole ”vain hieroa”?

Mikä on minun tehtävä hierojana?

Pohdin tässä tekstissä sitä, mikä on minun tehtävä hierojana ja mikä on meidän terveydenhuollon ammattihenkilöiden yhteinen tehtävä – tää tuntuu jostain syystä aina näissä keskusteluissa vähän unohtuvan, mutta luotan siihen että tekemisen tasolla se tehtävä on kuitenkin aina keskiössä. Mikä se tehtävä on ja mikä on mun tehtävä hierojana, perusteluineen. Olkaa hyvä!

Hierontaa ei pidä vähätellä

”Ei multa ole hieronnassa ennen tällaisia kyselty.” Oli yhden asiakkaan kommentti taannoin kun kartoitin hänen terveydentilaa. Hierontaa kuten kaikkia muitakin ammatteja voi tehdä monella monella eri tapaa. Toinen ei ole sen enempää väärä kun oikeakaan. Jos joku hieroja kokee, että hänen tehtävä on ”vain hieroa”, löytävät ”vain hierontaa” etsivät asiakkaat hänen vastaanotolle, silloin tarjonta sekä kysyntä kohtaa. Mitä se ”vain hieroa” sitten ikinä tarkoittaakaan. Hieronta jo itsessään on erittäin tehokas hoitomuoto, eikä sitä pidä vähätellä osana kokonaisuutta.

Hierojan tärkein työkalu

Koen että mun tärkein työkalu hierojana on silmät ja korvat. Vaikka meillä onkin käytettävänä liuta erilaisia testejä rajaamaan mahdollista vaivaa, niin usein kaikkein eniten tilanteesta kertoo anamneesi. Se on hieno nimi haastattelemalla kerätylle tiedolle. Tarkentavat kysymykset ja hienovarainen ohjailu on osa anamneesia, ei missään tapauksessa ole yhdentekevää mitä vastaat. Keho käyttäytyy eri tavalla kun kysymyksessä on kroonistunut kipu vs. akuutti kipu, se jo itsessään voi määritellä hoitoa tiettyyn suuntaan.

Mitä hierojan tarvitsee tietää?

Uskallan kuitenkin kyseenalaistaa sellasen puheen että ”hieroja vain hieroo” tai ”hierojan ei tarvitse tietää”. En ole ikinä kuullut kenenkään sanovan ”en voinut tehdä työtäni hyvin, koska osasin liikaa.” Haluan ehdottomasti tietää ja ymmärtää, en kuitenkaan olis mitään muuta mieluummin kun nimenomaan hieroja. Esimerkiksi selkäkivuissa hieroja on usein ensimmäinen porras minkä asiakas ottaa vaivansa hoidossa, se on erittäin arvokas osa hoitoketjua. Sen kun tekee hyvin on suuremmat todennäköisyydet, että asiakas motivoituu ja pääsee lopullisesti vaivastaan eroon. Liian usein kuulee sellaisia diagnooseja ihmisten saaneen että ”ei tälle mitään voi tehdä” ja melkein yhtä usein se on paskapuhetta. Esimerkiksi juuri selkäkivuissa vakavat selkäsairaudet jotka vaatii lääkärin hoitoa on erittäin harvinaisia ja vain noin 5% kivuista on tällaisia. Mitä enemmän hieroja ymmärtää, sen suuremmat mahdollisuudet hänellä on myös ohjata tarvittaessa hoitoketjussa eteenpäin. Luna Lampikari kirjoitti hyvän blogin taannoin selkäkivuista johon sain itsekin antaa oman kommenttini, blogin pääset lukemaan tästä.

”Loppuuko sulta asiakkaat?”

Mun oma intohimo ja sitä kautta myös ehdottomat henkilökohtaiset sekä harjoitellut vahvuudet on käsillä tekemisessä. Silmä on harjaantunut näkemään ja kädet tuntemaan. Myös yhteistyöverkostossani on niin taitavia muiden hoitomuotojen ammattilaisia, että sen arvo asiakkaiden hoitamisessa on mittaamaton. Se että ymmärrän ja osaan vaikka ei tarvitse, olen avoin myös muille hoitomuodoille antaa mielestäni vain paremmat eväät toimia ihmisten kanssa ja ohjata asiakas tarvittaessa hoitoketjussa oikeaan suuntaan. Kaikki mikä tekemisessäni ei tähtää asiakkaiden hyvinvointiin on ammattietiikan vastaista. Mun itsetuntoon tai ammattiylpeyteen ei tee kolhua myöntää, jos joku toinen hoitomuoto palvelisi lopputulosta paremmin. Itseasiassa päinvastoin. Jos joskus käy kuten yksi asiakas ystävällisesti huolestuneena kysyi ”loppuuko sulta asiakkaat jos hoidat kaikki selkäkivut samanlailla kun hänen?” Niin hei, my job here is done! Sit tehdään jotain muuta. Siihen taitaa kuitenkin vielä olla vähän matkaa.

Erilaiset hoitomuodot ei sulje toisiaan pois

Erilaiset hoitomuodot ei mielestäni sulje toisiaan pois. Ihmisiä on niin paljon ja kaikki erilaisia, että mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi toisella. Huolimatta siitä mitä tutkimukset tai rajatulla ihmisryhmällä tehdyt päätelmät sanoo, jonkun yhden hoitomuodon orjallinen palvominen voi olla jopa vahingollista. Meillä jotka ihmisten kanssa toimii ei saisi olla kuin yksi yhteinen päämäärä, yksilön hyvinvointi. Se miten tähän päämäärään päästään on ihan yhden tekevää, pääasia on, että haluttu lopputulos saavutetaan. On terveellistä myöntää oma rajallisuus, se on osa ammattitaitoa.

-Samuli