Leuka lukossa – neljä pelottavaa oiretta puremaelimistössä

Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) aiheuttaa mitä moninaisempia oireita. Osa niistä saattaa säikäyttää pahemman kerran ja toisista ei uskoisi niiden olevan lihasperäisiä ollenkaan. Purentaelimistön toimintahäiriöiden aiheuttamat päänsäryt on hammassärkyjen jälkeen yleisin päänsäryn aiheuttaja. Leukanivel taas meidän kehon käytetyin nivel, aina kun puhut, syöt ja jopa nielet, niin leukanivelessä tapahtuu liikettä. Purentaelimistön toimintahäiriöiden aiheuttajia on monia, mutta ylivoimaisesti yleisin on tahaton hampaiden yhteenpurenta. Leukaa liikuttavat lihakset on kovalla rasituksella ja käytännössä koko vuorokauden ”töissä” jos vielä yölläkin jatkamme leualla asioiden käsittelyä. Löydät tästä aiheesta – mm. Miksi keho käyttäytyy tällä tavalla – lisää tekstistä ”naama puutuu – mutta se ei oo sun vika” johon pääset klikkaamalla tästä.

Leukaa liikuttavat lihakset

Kun leukaa liikuttavat lihakset on pään alueella, niiden toiminnan häiriintymisen aiheuttamat oireet saattaa vaikuttaa hyvinkin voimakkaasti meidän päivittäiseen tekemiseen. Käyn tässä blogissa muutamia oireita läpi, jotka mun kokemuksen mukaan asiakkailla eniten aiheuttaa harmaita hiuksia ja kerron mistä ne mahdollisesti johtuu, jospa ne ei seuraavalla kerralla säikäyttäisi jos satut vaikka heräämään kyseinen oire päällä niin tiedät mistä mahdollisesti voisit hakea apua.

1. Tinnitus

Tinnitys, humina, vettä korvassa, korva lukossa jne. Erilaiset oireet korvassa on hyvin tyypillisiä purentaelimistön toimintahäiriöiden oireita. Näihin liittyen henkilö saattaa kärsiä myös samaan aikaan tasapainon häiriöistä ja huimauksesta. Eri lihasten kireydet saattaa aiheuttaa oireita korvaan. Tällaisia lihaksia jotka oireita aiheuttaa tiedetään olevan ainakin ulompi puremalihas – m.masseter, päännyökkääjälihas m.sternocleidomastoideus ja ylipäätään niskahartia-seudun kireydet saattaa heijastella oireita korvaan. Oman kokemukseni mukaan myös pääasiallinen suun avaaja, ulompi siipilihas m.pterygoideus lateraliksen kireys voi oireilla erilaisina oireina korvassa. Leukanivelen ja korvan sijainti lähellä toisiaan on myös omiaan aiheuttamaan oireita korvassa kun henkilö kärsii TMD oireilusta. Pään alueen fascioiden kiristymistä unohtamatta. Onkin erittäin tärkeää käydä pään alue huollellisesti aina läpi, kun asiakkaalla on korvaan heijastelevia oireita. Korvaan heijastavien oireiden hyvä puoli on se, että hoitovaste näiden lihasten käsittelyn jälkeen on todella hyvä ja väistämättä oireet korvasta häviää heti ensimmäisellä käsittely kerralla.

2. Leuka lukossa!

Suun rajoittunut liike eli leuan lukkiutuminen on myös hyvin tyypillinen toimintahäiriö leukanivelessä. Henkilö saattaa herätä aamulla ja suu ei enää aukeakaan koko mittaansa vaan liike on hyvin rajoittunut ja suu aukeaa vain hieman. Kun tällainen tilanne tulee eteen ensimmäisen kerran, saattaa se olla hyvinkin pelottava. Kuitenkin 99% näistä tapauksista on vaarattomia ja suun liike on mahdollista palauttaa jopa kotikonstein, joskin suosittelen hakeutumaan vastaanotolle mahdollisimman pian, vaikka suun liike onnistuttaisiinkin akuutisti palauttamaan. Kotiin saat ohjeita mun whatsapp-klinikan kautta. Miksi taas vastaanotolle, kerron sen seuraavassa.

Kun ihminen avaa suuta, leukaluussa oleva nivellisäke kiertyy ohimoluun nivelkuopassa ja suu lähtee aukeamaan. Kun avaamme suuta isommalle on nivellisäkkeen tarkoitus liukua ohimoluun nivelpintaa eteenpäin, jotta suun aukeaminen suuremmalle on mahdollista. Näiden nivelpintojen välissä liukuu välilevy kun leukanivel toimii normaalisti. Purentaelimistön toimintahäiriöissä leukaniveleen kohdistuva kuormitus saattaa pullauttaa välilevyn pois paikaltaan nivelpintojen välistä leukaluun nivellisäkkeen eteen, estäen sen liukumisen ohimoluun nivelpinnalla. Mikäli näin on tapahtunut, suu aukeaa ainoastaan sen verran mitä nivellisäkkeen on mahdollista kiertyä ohimoluun nivelkuopassa ja muu liike jää tapahtumatta. Käsittelemällä edellisessä luvussakin mainittu m.pterygoideus lateralis, joka kiinnittyy leukaluun lisäksi myös välilevyyn, onnistutaan usemmissa tapauksissa palauttamaan leukanivelen liike normaaliksi. Näissä tapauksissa on tärkeää käsitellä myös muut leukaa liikuttavat lihakset, jotta tilanne ei eskaloidu uudelleen.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Yleensä tällaista edellä kuvattua tilannetta on edeltänyt leuan naksuminen kun henkilö avaa suuta, tässä tapauksessa kun henkilön suu on kiinni, on välilevy nivellisäkkeen edessä mutta ”naksahtaa” takaisin nivelpintojen väliin suuta avaamalla, kun nivellisäke lähtee liukumaan nivelpintaa eteen ja kohtaa välilevyn. Naks ääni kuuluu kun välilevy pullahtaa takaisin nivelpintojen väliin. Nivel saattaa naksahtaa vielä uudelleen kun suu laitetaan kiinni ja välilevy pullahtaa takaisin nivel pintojen välistä nivellisäkkeen eteen. Lihakset käsittelemällä on tarkoitus palauttaa leukanivelen toiminta normaaliksi, tasata toispuoleinen liike tai vähentää jatkuvaa kuomitusta jolloin välilevyn on mahdollista ”levätä” omalla paikallaan ja nivelen toimia normaalisti.

Harvoissa tapauksista on myös mahdollista, että leukanivelessä tapahtuu välilevyn palautumaton sijoiltaan meno, jota ei edes hieromalla enää saada palautettua ennalleen. Tämä on hyvin kivulias vaiva ja rajoittaa suun avaamista. Tilanne paranee ajan kanssa, kun vanha välilevy kuivuu ja huuhtoutuu normaalin aineenvaihdunnan mukana ja leukaniveleen rustoittuu uusi levy vanhan tilalle. Tämä kuitenkin vie aikaa ja on pitkään kivulias ja yleensä haittaa päivittäistä elämää. Mitä aiemmin edellisissä kappaleissa kuvattu nivelen toimintahäiriö saadaan kiinni ja vaivaan päästään pureutumaan sen parempi. Näin palautumaton sijoiltaan meno on mahdollista estää.

3. Pala kurkussa

Palan tunne kurkussa. Kaksirunkoinen alaleukalihas m.digastricus avaa suuta, kiristyessään se nostaa kieliluuta kurkkuun ja voi aiheuttaa palan tunnetta kurkussa. Ihmisen kurkku ja kaula on täynnä erilaisia lihaksia jotka liikuttaa kurkunpäätä, on mukana äänen tuotossa, suun liikkeessä, nielemisessä. Näiden lihasten kireydet on omiaan aiheuttamaan erilaisia oireita mm. Nielemisen vaikeutta, kurkun karheutta, äänen tuoton ongelmia ja palan tunnetta kurkussa. Bruksismista kärsivällä ihmisellä on yleensä vaikeutta syödä aamupalaa, kun leuat on öisten ylitöiden jäljiltä väsyneet ja ruokaa voi olla vaikea niellä. Pahimmat oireet saattaa päivän mittaan helpottaa, ainoastaan palan tunne jää. Leuka tuntuu kireältä ja leuan etuosa suun alta saattaa olla kipeä. Hieronta auttaa oireisiin ja Youtubessa mun kanavalla on kotihieronta ohjeet akuuttiin vaivaan, jossa hierotaan myös suun pohja. Pääset videoon klikkaamalla tästä

4. Päänsärky

Päänsärky on ehdottomasti yleisin purentaelimistön toimintahäiriöiden oire. Särkyjä on lukemattomia erilaisia. Kolmoishermosärky on yksi voimakkaimmista, kolmoishermon nimi tulee sen kolmesta haarasta, se on aivohermoista suurin ja toimii kasvojen tuntohermona mutta myös puremalihasten liikehermona. Puremalihasten kireydestä aiheutuvat päänsäryt saatetaan tulkita joskus virheellisesti trigeminusneuralgiana eli kolmoishermosärkynä. (1.)

Pantamainen särky ohimolla ja niskasta otsalle asti nouseva särky yksi tyypillisimmistä. Hammassärky ja poskisäryt on myös hyvin yleisiä. Nämä kaikki selittyy lihasten kiinnityskohdilla ja niihin kohdistuvalla kuormituksella sekä triggerpisteiden heijaste säryillä. Usein tällaisista säryistä kärsivä asiakas on saattanut saada jo särkyyn diagnoosin, mm. Migreeni, leukanivelen nivelrikko, poskiontelon tulehdus, hammassairaus tai kolmoishermosärky ovat tällasia diagnooseja. (1.) Apu saattaa kuitenkin löytyä hieronnasta kun puremalihasten kireyksiä ryhdytään hoitamaan. 

Triggerpiste on tässä tapauksessa lihasten ylikuormittumisesta johtuva energiakriisi lihaksessa, joka ärsyttää näissä olevia vapaita hermopäätteitä ja keskushermosto tulkitsee hermopäätteistä lähtevän viestin kipuna.

Älä jää yksin

Toivottavasti tästä blogista oli hyötyä ja löysit mahdollisia mystisille oireillesi selityksen. Muista myös, apua on mahdollista saada vaikka sen löytäminen voi kestää aikaa! Tästä erinomainen esimerkki on Pauliinan palautteen ympärille kirjoitettu blogi ”ihan tavallinen arki ja elämä on sitä parasta elämää”. Älä jää särkyjen kanssa yksin.

-Samuli

Lähteet

1. Triggerpisteet ja lihastoimintaketjut osteopatiassa ja manuaalisessa terapiassa – Philip Richter ja Eric Hebgen