Leuka lukossa – neljä pelottavaa oiretta puremaelimistössä

Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) aiheuttavat mitä moninaisempia oireita. Osa niistä saattaa säikäyttää pahemman kerran ja toisista ei uskoisi niiden olevan lihasperäisiä ollenkaan. Purentaelimistön toimintahäiriöiden aiheuttamat päänsäryt ovat hammassärkyjen jälkeen yleisin päänsäryn aiheuttaja. Leukanivel taas on kehomme käytetyin nivel, sillä aina kun puhut, syöt ja jopa nielet, leukanivelessä tapahtuu liikettä. Purentaelimistön toimintahäiriöiden aiheuttajia on monia, mutta ylivoimaisesti yleisin on tahaton hampaiden yhteen pureminen. Leukaa liikuttavat lihakset ovat kovalla rasituksella ja käytännössä koko vuorokauden ”töissä”, jos vielä yölläkin jatkamme leualla asioiden käsittelyä. Löydät tästä aiheesta – mm. siitä, miksi keho käyttäytyy tällä tavalla – lisää tekstistä ”naama puutuu – mutta se ei oo sun vika”.

Leukaa liikuttavat lihakset

Kun leukaa liikuttavat lihakset ovat pään alueella, niiden toiminnan häiriintymisen aiheuttamat oireet saattavat vaikuttaa hyvinkin voimakkaasti meidän päivittäiseen tekemiseemme. Käyn tässä blogissa muutamia oireita läpi, jotka kokemukseni mukaan aiheuttaa eniten harmaita hiuksia asiakkailla, ja kerron mistä ne mahdollisesti johtuvat. Jospa sitten ne eivät seuraavalla kerralla säikäyttäisi, ja jos satut vaikka heräämään kyseinen oire päällä, tiedät mistä mahdollisesti voisit hakea apua.

1. Tinnitus

Tinnitus, humina, vettä korvassa, korva lukossa ja niin edelleen. Erilaiset oireet korvassa ovat hyvin tyypillisiä purentaelimistön toimintahäiriöiden oireita. Näihin liittyen henkilö saattaa kärsiä myös samaan aikaan tasapainon häiriöistä ja huimauksesta. Eri lihasten kireydet saattavat aiheuttaa oireita korvaan. Tällaisia lihaksia, jotka oireita aiheuttavat, tiedetään olevan ainakin ulompi puremalihas m.masseter sekä päännyökkääjälihas m.sternocleidomastoideus, ja lisäksi ylipäätään niska-hartiaseudun kireydet saattavat heijastella oireita korvaan. Oman kokemukseni mukaan myös pääasiallisen suun avaajan, ulomman siipilihaksen m.pterygoideus lateraliksen kireys voi aiheuttaa erilaisia oireita korvaan. Leukanivelen ja korvan sijainti lähellä toisiaan on myös omiaan aiheuttamaan oireita korvassa, kun henkilö kärsii TMD-oireilusta, pään alueen fascioiden kiristymistä unohtamatta. Onkin erittäin tärkeää käydä pään alue huolellisesti aina läpi, kun asiakkaalla on korvaan heijastelevia oireita. Korvaan heijastavien oireiden hyvä puoli on se, että hoitovaste näiden lihasten käsittelyn jälkeen on todella hyvä ja väistämättä oireet korvasta häviävät heti ensimmäisellä käsittelykerralla.

2. Leuka lukossa!

Suun rajoittunut liike eli leuan lukkiutuminen on myös hyvin tyypillinen toimintahäiriö leukanivelessä. Henkilö saattaa herätä aamulla ja suu ei enää aukeakaan koko mittaansa, vaan liike on hyvin rajoittunut ja suu aukeaa vain hieman. Kun tällainen tilanne tulee eteen ensimmäisen kerran, saattaa se olla hyvinkin pelottava. Kuitenkin 99 % näistä tapauksista on vaarattomia ja suun liike on mahdollista palauttaa jopa kotikonstein, joskin suosittelen hakeutumaan vastaanotolle mahdollisimman pian, vaikka suun liike onnistuttaisiinkin akuutisti palauttamaan.

Kun ihminen avaa suutaan, leukaluussa oleva nivellisäke kiertyy ohimoluun nivelkuopassa ja suu lähtee aukeamaan. Kun avaamme suuta isommalle, on nivellisäkkeen tarkoitus liukua ohimoluun nivelpintaa eteenpäin, jotta suun aukeaminen suuremmalle on mahdollista. Näiden nivelpintojen välissä liukuu välilevy silloin, kun leukanivel toimii normaalisti. Purentaelimistön toimintahäiriöissä leukaniveleen kohdistuva kuormitus saattaa pullauttaa välilevyn pois paikaltaan nivelpintojen välistä leukaluun nivellisäkkeen eteen, estäen sen liukumisen ohimoluun nivelpinnalla. Mikäli näin on tapahtunut, suu aukeaa ainoastaan sen verran mitä nivellisäkkeen on mahdollista kiertyä ohimoluun nivelkuopassa ja muu liike jää tapahtumatta. Käsittelemällä edellisessä luvussakin mainittu m.pterygoideus lateralis, joka kiinnittyy leukaluun lisäksi myös välilevyyn, onnistutaan useimmissa tapauksissa palauttamaan leukanivelen liike normaaliksi. Näissä tapauksissa on tärkeää käsitellä myös muut leukaa liikuttavat lihakset, jotta tilanne ei eskaloidu uudelleen.

Yleensä tällaista edellä kuvattua tilannetta on edeltänyt leuan naksuminen silloin, kun henkilö avaa suuta. Tässä tapauksessa, kun henkilön suu on kiinni, on välilevy nivellisäkkeen edessä, mutta ”naksahtaa” takaisin nivelpintojen väliin suuta avaamalla, kun nivellisäke lähtee liukumaan nivelpintaa eteen ja kohtaa välilevyn. Naks-ääni kuuluu, kun välilevy pullahtaa takaisin nivelpintojen väliin. Nivel saattaa naksahtaa vielä uudelleen, kun suu laitetaan kiinni, ja välilevy pullahtaa takaisin nivelpintojen välistä nivellisäkkeen eteen. Käsittelemällä lihakset on tarkoitus palauttaa leukanivelen toiminta normaaliksi, tasata toispuoleinen liike tai vähentää jatkuvaa kuormitusta, jolloin välilevyn on mahdollista “levätä” omalla paikallaan ja nivelen toimia normaalisti.

Harvoissa tapauksista on myös mahdollista, että leukanivelessä tapahtuu välilevyn palautumaton sijoiltaanmeno, jota ei edes hieromalla enää saada palautettua ennalleen. Tämä on hyvin kivulias vaiva ja rajoittaa suun avaamista. Tilanne paranee ajan kanssa, kun vanha välilevy kuivuu ja huuhtoutuu normaalin aineenvaihdunnan mukana ja leukaniveleen rustottuu uusi levy vanhan tilalle. Tämä kuitenkin vie aikaa ja on pitkään kivulias ja yleensä haittaa päivittäistä elämää. Mitä aiemmin edellisissä kappaleissa kuvattu nivelen toimintahäiriö saadaan kiinni ja vaivaan päästään pureutumaan, sen parempi. Näin palautumaton sijoiltaanmeno on mahdollista estää.

3. Pala kurkussa

Palan tunne kurkussa. Kaksirunkoinen alaleukalihas m.digastricus avaa suuta, ja kiristyessään se nostaa kieliluuta kurkkuun ja voi aiheuttaa palan tunnetta kurkussa. Ihmisen kurkku ja kaula on täynnä erilaisia lihaksia, jotka liikuttavat kurkunpäätä ja jotka ovat mukana äänen tuotossa, suun liikkeessä ja nielemisessä. Näiden lihasten kireydet ovat omiaan aiheuttamaan erilaisia oireita, kuten nielemisen vaikeutta, kurkun karheutta, äänentuoton ongelmia ja palan tunnetta kurkussa. Bruksismista kärsivällä ihmisellä on yleensä vaikeutta syödä aamupalaa, kun leuat on öisten ylitöiden jäljiltä väsyneet ja ruokaa voi olla vaikea niellä. Pahimmat oireet saattavat päivän mittaan helpottaa, mutta ainoastaan palan tunne jää. Leuka tuntuu kireältä ja leuan etuosa suun alta saattaa olla kipeä. Hieronta auttaa oireisiin, ja Youtubessa kanavallani on kotihierontaohjeet akuuttiin vaivaan, jossa hierotaan myös suun pohja.  

4. Päänsärky

P

äänsärky on ehdottomasti yleisin purentaelimistön toimintahäiriöiden oire. Särkyjä on lukemattomia erilaisia, joista kolmoishermosärky on yksi voimakkaimmista. Kolmoishermon nimi tulee sen kolmesta haarasta, ja se on aivohermoista suurin ja toimii kasvojen tuntohermona, mutta myös puremalihasten liikehermona. Puremalihasten kireydestä aiheutuvat päänsäryt saatetaan tulkita joskus virheellisesti trigeminusneuralgiana eli kolmoishermosärkynä. [1.]

Pantamainen särky ohimolla ja niskasta otsalle asti nouseva särky ovat yksiä tyypillisimmistä. Hammassärky ja poskisäryt ovat myös hyvin yleisiä. Nämä kaikki selittyvät lihasten kiinnityskohdilla ja niihin kohdistuvalla kuormituksella sekä triggerpisteiden heijastesäryillä. Usein tällaisista säryistä kärsivä asiakas on saattanut saada jo särkyyn diagnoosin. Migreeni, leukanivelen nivelrikko, poskiontelon tulehdus, hammassairaus tai kolmoishermosärky ovat tällaisia diagnooseja. [1.] Apu saattaa kuitenkin löytyä hieronnasta, kun puremalihasten kireyksiä ryhdytään hoitamaan. 

Triggerpiste on tässä tapauksessa lihasten ylikuormittumisesta johtuva energiakriisi lihaksessa, joka ärsyttää näissä olevia vapaita hermopäätteitä. Keskushermosto tulkitsee hermopäätteistä lähtevän viestin kipuna.

Älä jää yksin

Toivottavasti tästä blogitekstistä oli hyötyä ja löysit mahdollisia mystisille oireillesi selityksen. Muista myös, apua on mahdollista saada, vaikka sen löytäminen voi kestää aikaa! Tästä erinomainen esimerkki on Pauliinan palautteen ympärille kirjoitettu blogi ”ihan tavallinen arki ja elämä on sitä parasta elämää”. Älä jää särkyjen kanssa yksin.

-Samuli

Lähteet

1. Triggerpisteet ja lihastoimintaketjut osteopatiassa ja manuaalisessa terapiassa – Philip Richter ja Eric Hebgen